Single origin čokolády

Co znamená přívlastek Single origin?

Není neobvyklé, když se lidé baví o vinařských regionech, příchutích vína a vínech vyrobených z různých typů hroznů. Dokonce i káva je již hodnocena podle regionů a druhů, které nám může nabídnout. Tento zájem o různorodé chuti závisející na regionech se postupně přenesl i do světa čokolády a dal vzniknout konceptu single origin čokolád.

Single origin čokoláda je vyrobená z kakaových bobů z jednoho regionu, někdy dokonce z jedné farmy. Znalci čokolády tvrdí, že čokoláda má mnoho různých chutí závisejících pouze na tom, kde byla vypěstována. Když se poté čokoláda vyrábí z bobů smíchaných z mnoha různých oblastí, chuťové přednosti jsou hůře rozeznatelné.

Spolu s příchodem single origin čokolád přichází nápad na výrobu čokoládových směsí, které co nejlépe zviditelňují nejlepší vlastnosti čokolády. Tento koncept si klade za cíl vytvoření dokonalejší čokolády s velmi kvalitní chutí. Jedná se ve skutečnosti o velmi starou myšlenku, kterou nyní obnovila nová generace expertů na čokoládu ve spolupráci s degustátory.

Propagátoři a fanoušci single origin čokolád prosazují názor, že právě původ kakaových bobů je to, co dělá rozdíly v chuti, a lákají milovníky čokolády, aby vyzkoušeli jednoduché chuti single origin čokolád, díky kterým budou schopni rozeznat všechny tyto rozdíly.

Na současném českém trhu převažují klasické čokolády míchané z různých druhů bobů. Český zákazník jistě zaregistroval vznik kategorie čokolád s vysokým procentem obsahu kakaa či bio čokolád, ale ani jeden z těchto druhů neusiluje přímo o vytvoření chuťově co možná nejkvalitnější čokolády.

Spolu s čokoládou single origin vám nabízíme nejen něco nového, ale také jedinečný zážitek pro vaše smysly, díky kterému se pro vás konzumace čokolády stane nevšední událostí.

©Chocogastro, s.r.o. 2014